Teambuilding

Verbeter jullie teamwork met uitdagende

Teambuilding workshops

Met teambuilding geef je een impuls geven aan jullie teamwork! 
Het bouwen van een effectief en samenhangend team is ontzettend moeilijk. Maar het is eigenlijk ook heel simpel
Je hebt namelijk geen grote intellectuele inzichten of tactieken nodig. Het komt vooral neer op moed, menselijke kwaliteiten en discipline. Maar het is lastig te bereiken. Want: het kan niet gekocht worden en je kunt het niet zomaar verkrijgen door een externe consultant in te huren die het klusje klaart.

Gelukkig biedt Excel Events een helpende hand met teambuilding workshops! In de gezonde buitenlucht ga je met je team aan de slag met uitdagende groepsactiviteiten. In de natuur staat het gedrag van de deelnemers centraal. Vooral de menselijke natuur wordt hiermee bloot gelegd. Zo kunnen we werken aan vertrouwen, verbinding, leiderschap en synergie. 

Het herkennen van ieders sterke kanten zorgt voor het fundament, waarna we de deelnemers verder kunnen uitdagen. In het krachtenveld van autonomie en afhankelijkheid, gaan we bewust werken aan de relaties en ieders gedrag. Met het delen van kennis, ervaringen en emoties kan het team reflecteren om te leren en ontwikkelen. 

Op deze pagina vind je veel informatie en handige tips en checklists. We presenteren ook onze favoriete modellen en methodes: ervaringsleren, waarderend onderzoeken, DISC en het model van Lencioni.

Succes is vooral weggelegd voor groepen die erin slagen zich te ontworstelen aan menselijke neigingen die teams ondergraven en die zorgen voor negatieve en politiek getinte activiteiten. Uiteindelijk draagt teamwork (en niet geld, strategie of technologie) het meest bij aan het concurrerende vermogen van een organisatie. Daarbij zorgt het ook voor betekenisvol werk. Het geeft mensen een gevoel van verbinding en ergens bij horen. 

Inhoud van deze pagina

Excel Events laat teams excelleren!

Excel Events is een professioneel trainingsbureau voor teams. We krijgen opdrachten vanuit allerlei sectoren en branches. We richten ons zelf vooral op het MKB, het onderwijs en lokale overheid.

We hebben een passie voor het buitenleven. Het liefst midden in de natuur. Of dit nou in het bos of aan het water is. We gaan graag zoveel mogelijk naar buiten met de deelnemers. Dit zorgt voor frisse lucht en een heldere geest. De weerselementen zijn daarbij een extra prikkel.

Gezelligheid en plezier
Ook gezelligheid en plezier voor iedereen staan bij ons voorop. De programma’s zijn op maat te maken. Hierbij houden we rekening met de doelgroep en de doelstellingen. Zo kunnen we werken aan leiderschap, managementvaardigheden, communicatie, vertrouwen en verbinding.

Waardevolle workshops
We streven naar waardevolle workshops voor alle deelnemers. Vooral ook een moment waarin de deelnemers gaan stralen en elkaar raken. Om zo te excelleren. Iets te doen wat ze nog niet eerder met elkaar deden. Om zo jezelf en de ander beter te leren kennen.

Excel Events
De complete organisatie voor een leuke en leerzame teamtraining kunnen we verzorgen. Hierbij valt te denken aan uitdagende outdoor activiteiten en leerzame sportieve workshops. Eventueel compleet met het regelen van locatie, accommodatie, overnachting en catering.

Kwaliteit en originaliteit
Dit doen we in samenwerking met gelijkgestemde partners op bijpassende locaties. We onderscheiden ons met kwaliteit en originaliteit. 

Met programma’s die de mensen raken en laten stralen!

Investeren in je team én plezier maken

Teambuilding is in onze visie ten eerste een doelstelling en daarna een leuke activiteit. Effectieve teambuilding dus. Groepsactiviteiten en buitensport waarbij alle teamleden als geheel leren van een gezamenlijke ervaring. We faciliteren uitdagende programma’s, die vooral buiten plaatsvinden. Ben jij op zoek naar een goede invulling van een teamdag om de samenwerking te verbeteren? Dan zijn onze programma’s zeker wat voor jou! Dit is een kans om te investeren in je team én een leuke dag te hebben.

Bij het samenstellen van een teambuilding programma bepalen we samen wat er bereikt zou moeten worden, op basis van de doelgroep en de doelstellingen. Natuurlijk kijken we ook naar de mooiste mix tussen leuk en leerzaam.

Activiteiten met inhoud, energie en interactie

Ben je benieuwd geworden welke werkvorm bij jouw teambuilding past? Onze ervaren workshopsleiders kunnen je goed adviseren wat voor jouw team geschikt is. Naast de suggesties met outdoor activiteiten zijn er nog diverse andere mogelijkheden. Hiervoor werken we ook regelmatig samen met speciale partners. Bijvoorbeeld met Game Events voor de organisatie van interactieve tochten met behulp van hun software en hardware.

Ga je met ons mee naar buiten? We hebben een grote voorliefde voor het buitenleven. Hierdoor komen we op de mooiste locaties, vaak midden in de natuur. De weerselementen zijn daarbij een dynamische prikkel. Ook gezelligheid en plezier voor iedereen staan bij ons voorop. De teambuilding is altijd op maat en niveau te maken. Hierbij houden we rekening met de fysieke mogelijkheden van de doelgroep en de doelstellingen.

We kunnen bijna van start!

Waar we beginnen

1

Discover
Samen verkennen we de zwakke en sterke kanten van je team

2

Dream
We onderzoeken met elkaar wat jullie wensen en behoeften zijn

3

Design
Vervolgens ontwikkelen we
samen de juiste teamboosters

4

Deliver
We bepalen (met alle teamleden) hoe, wat, waar en wanneer we dit organiseren

Zet je schrap...

Ready, set, go!

Veel gestelde vragen over teambuilding bij Excel Events

Wat is het minimumaantal deelnemers aan jullie teambuilding programma’s?
Wij bieden activiteiten aan voor groepen vanaf tien personen (kleinere groepen zijn in overleg ook mogelijk). Het maximale aantal deelnemers verschilt per activiteit. Bekijk de verschillende programma’s om erachter te komen wat het minimum en maximum in het aantal deelnemers per activiteit is. Is jouw groep kleiner 10 deelnemers? Overleg dan van tevoren met ons over de mogelijkheden.

Gaat de teambuilding ook door bij slecht weer?
In Nederland weet je nooit van tevoren wat voor weer het wordt. Uit onze ervaring weten we echter dat het weer eigenlijk zelden roet in het eten gooit. De meeste activiteiten zijn nog steeds leuk en veilig met minder goed weer. Bij een beetje regen kunnen de deelnemers schuilen onder de tentjes die wij meebrengen. Bij extreme weersomstandigheden bieden wij desnoods alternatieve activiteiten aan.

Waar kan het georganiseerd worden? 
Excel Events organiseert door heel Nederland en in de Belgische Ardennen. Onze favoriete locatie is daar gelegen bij La Roche: Hubermont Space for Development. We adviseren je graag in het zoeken en vinden van een passende locatie. Daarnaast is het meestal mogelijk om het programma te laten organiseren op een door jullie gekozen locatie.

Hoe kan ik een offerte aanvragen en boeken?

We helpen je graag bij het organiseren en boeken van een mooie teambuilding met passende groepsactiviteiten in de buitenlucht. Door jouw wensen te inventariseren en filteren, vinden we samen snel een geschikte activiteit voor jouw team. Bepaal het thema en de doelstellingen, geef aan wat jullie budget is en waar de teambuilding mag plaatsvinden. Excel Events kan de gehele organisatie van jullie teambuilding verzorgen, waardoor je er zelf geen omkijken meer naar hebt en je lekker mee kan doen.

Teamwork

Tijdens een teambuilding draait alles om teamwork: het is de ideale manier om de samenwerking en het functioneren van jouw team op een andere manier te verbeteren. Excel Events helpt je graag bij het samenstellen van een doeltreffend en waardevol programma voor jou en je collega’s. Wij organiseren de leukste groepsactiviteiten in de buitenlucht voor groepen van 10 tot 100 personen.

Waarom outdoor activiteiten?

Waarom zou je een vlot, brug of een katapult gaan bouwen? Want wat heeft dat met ons werk te maken? Er zijn natuurlijk veel verschillen in Wat (de taak) we doen en Waarmee (de middelen) we dat doen, maar dat zorgt juist voor focus op de Hoe (het proces). 

Met elkaar leren en ontwikkelen op een ongewone maar juist krachtige manier, kan ontstaan met: fysieke opdrachten in de natuur, waarbij ook vooral de menselijke natuur wordt aangesproken, en waarin de opdrachten stimuleren tot spelen en exploreren. De wijze van samenwerken met diverse ongewone opdrachten, biedt vrijheid voor leren over het organiseren van werksystemen in teams. Met simpele uitgangspunten:

Taak, collega’s, middelen en proces

Je herkent de vier elementen waar medewerkers in hun werk dagelijks mee te maken krijgen: Wat, Wie, Waarmee & Hoe? 

Op drie aspecten (wat je taak is, met wie je die taak moet volbrengen en waarmee je dat moet doen?) is de directe invloed in zekere zin beperkt. Je kunt wel proberen andere taken, ander systemen of andere collega’s te krijgen, maar deze zaken liggen vaak grotendeels vast in veel organisaties. Bij onze actieve werkvormen wijken de context en de taak inhoudelijk af, zijn de middelen waarmee je moet werken anders en kunnen zelfs de mensen in sommige gevallen anderen zijn dan je directe collega’s op je werk. Wat dan interessant wordt, is de proceskant. Dit gaat over ‘het hoe’! De wijze waarop de onderlinge interactie wordt ingevuld. Hier ligt de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen. Om zaken anders of (nog) beter te doen. Dat gaat dus over gedrag. Individueel en collectief. De outdoor activiteiten kunnen worden gekoppeld aan het DISC model voor verdere verdieping.

Interactie zichtbaar en voelbaar

Juist door ‘wat, wie en waarmee’ variabel te maken, wordt het eigen gedrag tijdens de interactie zichtbaar en voelbaar. Want de hoe-kant, gaat over de directe invloed die iedereen over zijn of haar eigen functioneren heeft. Daarom is een centrale vraag bij de nabespreking van elke opdracht vaak: Hóe zijn jullie, met de (beperkte) middelen die voorhanden waren, omgegaan met de opgedragen taak?

In de reflectie op het eigen handelen ontstaat verdieping en inzicht doordat de trainer het ‘hoe’ van de groep en het individu aan de orde stelt. Door spannende vragen te stellen wordt duidelijk waarom professionals doen zoals ze doen in de praktijk. Dan kan ook besproken worden of de huidige manier van werken naar ieders tevredenheid plaatsvindt.

Kortom, of je nu huizen bouwt, een gemeentelijke afdeling bestuurt, systemen lean en agile inricht of met houten palen iets bouwt om je doel te bereiken tijdens een outdoor teambuilding … het maakt niet zoveel uit. Als je deelnemers maar helpt om met herkenbare actieve werkvormen verdiepend inzicht te geven in hun eigen gedrag en dat van anderen.

De leercyclus van Kolb

Eigenlijk elke vorm van ervaringsleren raakt aan de leercyclus van David Kolb. Hierin zijn de vier belangrijkste leerfases ondergebracht: ervaren, reflecteren, conceptualiseren en experimenteren. Om wetenschappelijke betekenis te geven aan de kracht van ervaringsleren heeft David Kolb zijn bekende leercirkel ontwikkeld. De cirkel is gekoppeld aan de vier meest voorkomende leerstijlen. Hoewel er soms wel eens wat discussie ontstaat over Kolb zijn visie op leren, helpt de leercirkel ons betekenis te geven aan de kracht van ervaringsleren.

Ervaringsleren met outdoor activiteiten

De activiteit van elk onderdeel van de cyclus komt samengevat neer op:
1. Concreet ervaren/ actie (onderdompelen): het opdoen van een werkelijke ervaring met de realiteit staat hier centraal.
2. Reflecteren en observeren (verhelderen): nadenken en praten over de waargenomen werkelijkheid: wat is er gebeurd en hoe heb je dit ervaren?
3. Conceptualiseren en betekenis geven (verklaren): er wordt nagegaan in hoeverre de ervaringen en reflecties die samenhangen met deze éne handeling ook overeenkomen met bevindingen die eerder en/of elders zijn opgedaan. Wat zijn de overeenkomsten met de werksituatie?
4. Experimenteren/ demonstreren (toepassen): er wordt getoetst of de stelling (het model, de aanpak) in de realiteit standhoudt. Wat kunnen en willen we hiervan leren en meenemen naar het werk?

Bij ervaringsleren start het leren bij de concrete ervaring en dient het leerproces vervolgens alle andere fasen van de cyclus te doorlopen. Er is pas sprake van duurzaam leren als de gehele cyclus doorlopen is. De cyclus is opgebouwd rond 4 leerstijlen op twee assen; de verticale as die loopt van concreet (boven) naar abstract (beneden) en de horizontale as die loopt van actief (links) naar passief (rechts). 

Vanuit de twee assen van het model schetst Kolb vier verschillende leerstijlen, namelijk:

  • Een Doener: kiest zijn eigen aanpak in de concrete ervaring.
  • De Beschouwer: ziet een concrete ervaring en reflecteert daarop.
  • Een Denker: komt vanuit reflectie tot theorie/ conceptualisering.
  • De Beslisser: pakt de essentie van een theorie en gaat daarmee actief experimenteren.

Teambuilding op een natuurlijke manier

De samenwerking in je team willen verbeteren hoeft niet te betekenen dat er iets mis is met je team. “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”, is een quote die we daar vaak bij gebruiken. Thema’s bij teambuilding zijn voor elk team weer anders, denk bijvoorbeeld aan vertrouwen, besluitvorming, onderlinge communicatie, gebruik van elkaars talenten, zelfsturing, leiderschap, management, et cetera.

Onze groepsactiviteiten bieden de mogelijkheid om met uiteenlopende thema’s met jouw team aan de slag te gaan. Ter voorbereiding op een teambuilding programma willen we graag je team leren kennen, horen wat er speelt en inventariseren we wat de verwachtingen zijn. Vervolgens gaan we in een dag, middag of meerdere dagen met je team aan het werk. Door actief aan de slag te gaan en regelmatig te reflecteren op de (dagelijkse) praktijk doet je team veel nieuwe ervaringen en inzichten op. Direct toepasbaar in het echte werkveld.

Appreciative Inquiry

Vooral met het programma dat is gebaseerd op de filosofie en verandermethode Appreciative Inquiry, oftewel: waarderend onderzoeken. Deze aanpakt vertrekt vanuit een kernthema en helpt jullie met het ontdekken en verder ontwikkelen van jullie sterke kanten, door het volgen van de volgende fases:

De 5 basisprincipes van deze filosofie

  1. Constructionisme: organisaties en teams zijn geen dingen maar menselijke constructies
  2. Anticipatorisch: de beelden die we hebben van de toekomst beïnvloeden ons gedrag in het heden
  3. Poëtisch: woorden en taal creëren werelden
  4. Positief: waardering genereert kennis, dynamiek en betrokkenheid
  5. Simultaniteit: bevraging en verandering zijn geen gescheiden momenten

Boost your Purpose

Het programma Boost your Purpose is een uitbreiding en verdieping op de outdoor teambuilding. De workshop is zeer geschikt als teambooster in het stimuleren van natuurlijk leiderschap. Waar management zich richt op de dagelijkse praktijk met als consequentie dat het vaak reactief is (van verleden naar heden), daagt natuurlijk leiderschap de teamleden uit om een gezamenlijke visie voor de toekomst te ontwikkelen, met de daarbij behorende inspiratie en energie om deze visie waar te maken. Wat kunnen jullie gaan doen om jullie missie te leven en jullie doelen te behalen? Hoe, waarmee en met wie? Oftewel:

Als je wilt werken aan grotere betrokkenheid van de medewerkers bij het team en de teamuitdaging, dan is dit programma uitermate beschikt. Het zorgt voor een alerte organisatie die wendbaar en flexibel is, waar medewerkers hun ruimte voor sturing kennen en benutten. Een wendbare organisatie, waarin collega’s elkaars competenties kennen en durven aanspreken… Kortom: een organisatie met focus die energie geeft aan het realiseren van kansen in plaats van energie te versnipperen in het opsporen en bestrijden van problemen.

Dit draagt bij aan grotere klanttevredenheid, omdat medewerkers verantwoordelijkheid nemen en klantgerichte acties genereren. En tevens grotere retentie van goede medewerkers, die zich erkend en gewaardeerd voelen. De juiste medewerker op de juiste plaats, omdat mensen onderling rollen kiezen vanuit hun kracht en daar voor uit mogen komen. En bereidheid tot veranderingen en innovaties doordat medewerkers bewust zijn dat werken BIJ óók werken AAN de organisatie betekent.

Theorie en modellen van Lencioni

Hoe zorg je ervoor dat het samenwerken leuk blijft?

Gezonde, sterke en effectieve teams hebben een cultuur van vertrouwen, respectvolle conflicten, teambetrokkenheid, aansprakelijkheid en resultaatgerichtheid. Dit is gebaseerd op het boek en de theorie “De 5 frustraties van teamwork” van Patrick Lencioni. En het bijbehorende model: de piramide van Lencioni:

 

Lencioni

Meer weten over de piramide van Lencioni?
Lees onze volledige blog post

Samenwerking

De kracht van een gezond team zit voornamelijk in de vaardigheid van teamleden om vertrouwen op te bouwen, met elkaar respectvolle conflicten te kunnen hebben, betrokkenheid bij het team te voelen, elkaar aansprakelijk te durven stellen en resultaatgericht te kunnen werken.

Tell me more

Nieuwste blog lezen?

Meld je aan voor onze mailing en ontvang persoonlijke updates van Jouke van Dijk

Lees verder via de homepage over DISC Teambuilding of een Teamdag met Excel Events. Of leer meer over onze visie in het Blog.

Contact

Of bel met ons op 06-22990349