Me(e)ting Teams

Alweer een online meeting in Teams? Nee, we vroegen begin 2021 ons netwerk (HR professionals en managers) om medewerking voor een meting naar teams en hun behoeften. Welke verlangens hebben teamleden (en de teammanager) momenteel? Het onderzoek heeft ons geholpen met de verdere ontwikkeling van workshops voor interactieve meetings. Hieronder de samenvatting:

Deel 1: Wat vind je belangrijk in je team?

Het onderzoek begon met een aantal open vragen die de 40 respondenten hebben uitgedaagd om zoveel mogelijk antwoorden te geven op wat zij belangrijk vinden in een team. Het resultaat is verwoord in de volgende woordenwolk, waarbij de zwaarte tot uitdrukking komt in de grootte. Oftewel: als een woord meerdere keren is genoemd door verschillende mensen, dan wordt deze groter afgebeeld.

Woordenwolk onderzoek Teams en hun behoeften in teambuilding

Het meest genoemde woord (16x) is: SAMENWERKING! Op de voet gevolgd door: vertrouwen, betrokkenheid, waardering, ambities en plezier.

Deel 2: Wat maakt een sterk team en wat maakt een team sterk?

We hebben 5 thema’s voorgelegd en gevraagd of men kan aangeven op een schaal van 1 tot 5 hoe belangrijk men die vindt als men denkt aan het versterken van het team, bijvoorbeeld met een volgende teambijeenkomst. Hier zijn de volgende gemiddelde beoordelingen uit gekomen: 

 • Vertrouwen (bouwen): een score van 4,9 waarbij 87% de maximale beoordeling gaf, oftewel het onderwerp ‘Vertrouwen’ zeer belangrijk vindt. 
 • Samenwerking (versterken): een score van 4,6 waarbij 68% het onderwerp ‘Samenwerking’ 5 duimpjes gaf.
 • Communicatie (verbeteren): een gemiddelde van 4,4 waarbij 44% het onderwerp ‘Communicatie’ de maximale score gaf.
 • Missie & visie (delen): een score van 4,0 waarbij 36% het onderwerp 5 duimpjes gaf.
 • Teambuilding: een gemiddelde score van 3,7 waarbij 37% het onderwerp 5 duimpjes gaf.

Deel 3: Wat zegt ons gevoel?

Om naast de ratio ook het gevoel te laten spreken, hebben we de vraag “Wat vind jij belangrijk in je team?” nog een keer gesteld. Om te antwoorden kon men 6 fotokaarten uit het totaal van 24 kiezen. Dit heeft men min of meer op gevoel gedaan, omdat de beelden intuïtief iets oproepen. Het is een onderdeel van de methode 23plusone, die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek naar 24 persoonlijke drijfveren van ieder mens. Ze zijn allemaal positief en goed maar voor iedereen anders en uniek.

Doordat je kijkt naar de 4 beelden van iedere kaart, kan je op basis van je gevoel voorkeuren bepalen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Met beelddenken word je onderbewustzijn geactiveerd en kan je snel, intuïtief aanvoelen.

De meest gekozen kaart, oftewel drijfveer, in ons onderzoek:

SPEELS – PLEZIER, vrolijk, luchtig, leuk!


Dit onderdeel resulteerde verder in verschillende voorkeuren en ook scores op de domeinen; bijvoorbeeld de topscore 31% in het oranje domein en 27% in het paarse domein. En: groen 21%, blauw 18% en roze 3%.

23plusone is onderverdeeld in 5 domeinen en deze zijn te omschrijven als:

 1. Oranje: dit gaat over zelfontwikkeling, zoals: ontdekken, ontspannen, ongebonden, individueel, creatief.
 2. Paars: dit betreft je behoefte om impact te maken op je omgeving, met ambities zoals: prestatie, vooruitgang, uitdaging, winnen, trots, waardering, erkenning, aanzien, bezit, leiderschap, invloed.
 3. Groen: dit zijn basisbehoeften, zoals: veiligheid, structuur, ideale wereld, loyaal, verbonden, samen, zorgzaam, warm, huiselijkheid.
 4. Blauw: deze vitale drijfveren gaan over: fit, gezondheid, sport, voeding.
 5. Roze: dit zijn je verlangens of lusten, zoals: attractiviteit, esthetiek, aantrekkelijk, sexy, opwindend

Wil je het volledige rapport ontvangen? Stuur dan een mail naar: jouke@excelevents.nl

Het is interessant om te onderzoeken wat je teamleden voor antwoorden en voorkeuren zouden geven.

 • Wat zijn er voor verschillen en overeenkomsten in jouw team?
 • Waar beleven jullie plezier aan?
 • Wat zijn jullie hoogtepunten?
 • Welke waarden delen jullie? 
 • Oftewel: waar staan jullie voor en waar gaan jullie voor?

Bespreek je dit soort onderwerpen (regelmatig)? Hoe doe je dat?

We gebruiken de methode 23plusone in verschillende teambuilding workshops. Het zorgt voor verbinding en verdieping en het kan gebruikt worden om je Purpose te ontdekken en ontwikkelen. Meer hierover ook in mijn blog: www.excelevents.nl/23plusone-methode.

Deel op Linkdin
Deel op Facebook
Deel op Twitter